Rechtenvrije stockfoto's zoeken

De foto's maken de website. Dat is een kreet die wij zelf vaak gebruiken en het is ook echt zo. Het is belangrijk dat een website authentiek/persoonlijk is en dat resultaat wordt meestal bereikt door mooie foto's. Het advies is, als het budget het toelaat, altijd een fotograaf inhuren. Mocht het budget dat niet toelaten, dan is er een heel goed alternatief: Rechtenvrije stockfoto's.

Wat zijn stockfoto's?

Stockfoto's zijn foto's die gebruikt mogen worden voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld op een website of in drukwerk met een bepaalde oplage. De foto's worden voornamelijk gemaakt in een studio met fotomodellen die poseren als professionals, of die bepaalde emoties, situaties of gebaren uitbeelden. Ook voor onderwerpen als reizen en toerisme, natuur en conceptuele fotografie bestaan er veel stockfoto's. Voor deze stockfoto's moet meestal betaald worden en ze zijn vaak te Amerikaans of te cliché.

De gratis variant wordt ook wel rechtenvrije of "Creative Commons" stockfoto genoemd. Dit zijn amateur foto's van goede kwaliteit die lijken op normale stockfoto's alleen dan een stuk authentieker. Belangrijke punten: gratis te gebruiken en er rust geen copyright op!

Waar vind ik deze foto's?

Wij hebben een lijst gemaakt met de beste websites voor rechtenvrije stockfoto's. Deze lijst wordt door ons vaak gebruikt in ontwerpen en/of drukwerk. Enjoy!

 • Flickr - Miljoenen foto's, waaronder ook rechtenvrije
  Vink wel "Only search within Creative Commons-licensed content" om alleen in de rechtenvrije foto's te zoeken. Het fijne van deze site is het aantal mogelijkheden om te zoeken.
 • New Old Stock - Vintage foto's
  Op deze site staan een aantal Nederlandse foto's. Zoeken kan gemakkelijk door links bovenin op het vergrootglas te klikken. Nadeel: geen archief.
 • Little Visuals - Elke week 7 nieuwe foto's met een thema
  Ontvang elke week een zip bestand met 7 nieuwe hi-res foto's in je mailbox. 1 nadeel: het is lastig zoeken en er is geen goed overzicht aangezien er alle pagina's met grote foto's doorgelopen moet worden.
 • Death to the Stock Photo - Lifestyle fotografie
  Maandelijks een email met foto's over een thema. Bij het aanmelden kan er gelijk een pakket van 10 foto's gedownload worden. Nadeel: Er kunnen geen foto's uitgezocht worden op de site.
 • Getrefe - Foto's gemaakt met een telefoon
  Er is een mailinglijst om zo de laatste updates te ontvangen. Voordeel: alle foto's op één pagina. Nadeel: geen thumbnail archief.
 • Superfamous - Collectie van Folkert Gorter
  Deze Nederlandse interaction designer woont in Los Angeles. De collecties zijn: Social, Aerial, Biological, Geological, Psychological, Phenomenological. Er zijn ook archieven met thumbnails aanwezig.
 • Gratisography - Een initiatief van Ryan McGuire van Bells Design
  Wekelijks zijn hier nieuwe foto's te vinden. Voordeel: alle foto's op één pagina. Nadeel: geen thumbnail archief.
 • Picjumbo
  Categorieën: Abstract, Animals, Architecture, Fashion, Food, Nature, People, Sunlights, Technology, Things, Uncategorized, Wedding. Nadeel: geen thumbnail archief.
 • Unsplash - 10 nieuwe foto's elke 10 dagen
  Er moet aangemeld worden om de foto's te ontvangen in een mailbox. Er is een archief met thumbnails die gesorteerd per maand, wat het overzicht verbeterd.

Lees altijd de voorwaarden

Alle foto's mogen gratis gedownload worden voor persoonlijk en commercieel gebruik. Lees voordat er een foto gebruikt gaat worden in een website altijd de voorwaarden. Al is het maar voor de zekerheid. Soms is het namelijk verplicht om de bron van de foto te vermelden met een link naar de maker.

Advies over gebruik van rechtenvrije stockfoto's?

Wilt u advies over het toepassen van rechtenvrije stockfoto's in uw website of huisstijl?
Kom dan snel langs voor een kop koffie! Wij zullen u de weg wijzen naar een goede strategie.

Meer informatie? Bel Bradley!

Een dringende vraag of wil je gewoon ouderwets brainstormen?

Jouw wensen bespreken?

Ontdek de mogelijkheden die Refresj jou kan bieden!

Maak een afspraak »